niedziela, 29 kwietnia 2012

Kto powiedział, że wszystkie smakołyki muszą być tuczące, kaloryczne i nie zdrowe?


Wystarczy troszeczkę wyobraźni, kilka zmian w starym przepisie naszej babci i można wyczarować coś lekkiego, a równie pysznego.

Oto przepis na niskokaloryczny, bogaty w białko serniczek. Bez kostki masła i szklanki cukru jedzenie też może dobrze smakować. Bohaterka filmu „Julie and Julia” wcale nie miała racji. Spróbujcie sami!


Składniki:


  • 50 dkg chudego twarogu
  • 40 dkg serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu
  • 10 dkg serka homogenizowanego waniliowego o niskiej zawartości tłuszczu i cukru (np.Danio light)
  • 4 łyżki jogurtu 0%
  • 6 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 6-7 łyżeczek słodzika do pieczenia
  • 7-8 jaj
  • 1 starta marchew
  • Szczypta soli
  • Kilka kropel aromatu do ciast


Wykonanie:


  1. Ser miksujemy na gładką masę
  2. Do miski wbijamy jaja i ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli
  3. Do piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy
  4. Następnie do masy jajecznej dodajemy po kolei: sery, słodzik, mąkę kukurydzianą, jogurt, aromat, ciągle delikatnie mieszając
  5. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy


Formę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy otrębami, żeby ciasto nie przywarło.

Do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 40-50 min aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić w piekarniku na 10-15 min. Następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Teraz już można zaprosić przyjaciół na kawę. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz