Wystarczy troszeczkę wyobraźni, kilka zmian w starym przepisie naszej babci i można wyczarować coś lekkiego, a równie pysznego.
Oto przepis na niskokaloryczny, bogaty w białko serniczek. Bez kostki masła i szklanki cukru jedzenie też może dobrze smakować. Bohaterka filmu „Julie and Julia” wcale nie miała racji. Spróbujcie sami!
Składniki:
- 50 dkg chudego twarogu
- 40 dkg serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu
- 10 dkg serka homogenizowanego waniliowego o niskiej zawartości tłuszczu i cukru (np.Danio light)
- 4 łyżki jogurtu 0%
- 6 łyżeczek mąki kukurydzianej
- 6-7 łyżeczek słodzika do pieczenia
- 7-8 jaj
- 1 starta marchew
- Szczypta soli
- Kilka kropel aromatu do ciast
Wykonanie:
- Ser miksujemy na gładką masę
- Do miski wbijamy jaja i ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli
- Do piany dodajemy żółtka i dalej ubijamy
- Następnie do masy jajecznej dodajemy po kolei: sery, słodzik, mąkę kukurydzianą, jogurt, aromat, ciągle delikatnie mieszając
- Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy
Formę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy otrębami, żeby ciasto nie przywarło.
Do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 40-50 min aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ciasto należy pozostawić w piekarniku na 10-15 min. Następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Teraz już można zaprosić przyjaciół na kawę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz