Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szkl cukru
- ½ szkl mąki pszennej
- 2łyżki kakao
Na masę:
- 70dag brzoskwin(truskawek)
- 20dag serka mascarpone
- 250ml śmietanki kremówki
- 1torebka cukru waniliowego
- Sok i skórka z 1 cytryny
- Paseczki skórki cytryny
Sposób przygotowania:
- zetrzyj żółtka z cukrem i 4łyżkami gorącej wody. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z
utartymi żółtkami. Następnie wsyp mąkę, kakao i lekko wymieszaj.
-Blachę wyłóż pergaminem. Narysuj kółka o średnicy 10cm. Rozsmaruj na nich ciasto na
grubość 1cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180’ i piec 8-10min.
- po wyjęciu ostrożnie oddziel pergamin od ciastek. Włóż je do małych miseczek, żeby
nabrały półokrągłego kształtu. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Brzoskwinie pokrój w kosteczkę. Serek mascarpone lekko wymieszaj z kremówką ubitą
z cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Tuż przed podaniem koszyczki napełnij
kremem i brzoskwiniami,. Udekoruj paseczkami z skórki cytryny.
Pyszny i łatwy przepis ale jaka jest wartość kaloryczna jednego ciasteczka i ile ich wychodzi z tej ilości ?
OdpowiedzUsuńZakładając, że z tej ilości zrobisz ok. 15 ciasteczek, to jedno będzie miało 239 kalorii. Ciastka te są dosyć duże, a oprócz węglowodanów zawierają również białko, witaminy i mikroelementy (zawarte w świeżych owocach, śmietance i serku, a także kakao).
Usuń